Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna tarta z pigwą i budyniem dyniowym oraz bezą. Słodycz bezy jest przełamana smakiem pigwy. W smaku pigwa jest dla mnie o niebo lepsza od jabłek. Ciacho jest obłędne w smaku. Nawet jak ktoś nie lubi dyni nie odgadnie że jest ona w kremie. Polecam do jesiennej kawy.
Składniki
Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone masło zimne, żółtka, wodę, mąkę przesianą, cukier i zagniatam szybko rękoma ciasto. Ciasto wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Wałkuję na papierze do pieczenia przez drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami. Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki. Nakłuwam spód widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni.
Krem Dyniowy: Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki do której dodaje budyń. Mleko w garnku zagotowuje, dodaję masło i wlewam rozpuszczony budyń. Gotuję na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewam na wystudzony spód tarty.
Pigwa: Pigwę obieram, pozbawiam nasion, kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż pigwa zmięknie ale mają zostać kawałki owocu. Budyń rozpuszczam w wodzie i wlewam do gorącej pigwy. Chwilę gotuję. Wystudzona pigwę wylewam na zimny krem budyniowy.
Beza: Białko o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru ubijam dalej, i kolejna łyżka cukru. Jak piana będzie błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodaję mąkę, ocet i chwile ubijam. Bezę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na pigwę. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni wstawiam formę i piekę 15 minut, zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i suszę beze przy uchylonych drzwiczkach.