Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z owocami i słodką bezą. Sprawdzi się idealnie na zbliżające się Walentynki :)
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 250
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26594
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 89
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 250
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26594
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 89
Składniki
Tarta (na blaszkę o średnicy 27cm): Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto układamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy, aby uzyskać placek pasujący na naszą blaszkę. Ciasto przenosimy na blachę i wyklejamy dokładnie spód i boki. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Najlepiej na pierwsze 10 minut przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Po 10 minutach zdejmujemy obciążenie i papier, a tartę dopiekamy samą. W tym czasie szykujemy owoce: Do garnka wkładamy truskawki i pokrojone mango. Ja używałam mrożonych. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut, aby masa owocowa mocno zgęstniała. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Z ostatnią partią cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczoną tartę wykładamy owoce i bezę. Dopiekamy przez 25 minut w 160 stopniach. Jeśli beza będzie brązowieć trzeba zmniejszyć temperaturę. Następnie zmieniamy temperaturę na 70 stopni i suszymy jeszcze 30 minut. Tartę studzimy. Po kilku godzinach w lodówce ma idealną konsystencję, kroi się bez problemu.