Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest i moje obiecane tiramisu z poziomkami. Początkowo chciałam nimi posypać krem, ale że bardzo szybko zaczęły puszczać sok, to zrobiłam z nich kisiel. I to była bardzo dobra decyzja. Dzięki poziomkom tiramisu nie jest zbyt słodkie, bez żadnych wyrzutów można się pokusić o więcej niż jeden kawałeczek :-))))))
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3618
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 351
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 643
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3618
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 351
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 643
Składniki
Poziomki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok, a następnie przekładamy je do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy do momentu uzyskania gęstego kisielu. W razie potrzeby można dolać wody. Studzimy do temp. pokojowej.
Żółtka razem z cukrem ubijamy. Gdy będą już puszyste, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mascarpone. Na koniec wlewamy rum i sok cytrynowy. Masa musi być gładka i kremowa, bez wyczuwalnych grudek.
Kawę espresso mieszamy z cukrem i rumem, a następnie moczymy w niej biszkopty. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę biszkoptów, połowę kisielu poziomkowego i połowę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz.
Tiramisu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Deser tiramisu można mrozić. SMACZNEGO :-)
zdj