Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat znanego i lubianego deseru :) zamiast amaretto - coś mocniejszego, dodatkowo - truskawki i bita śmietana, polecam!
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3663
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 315
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3663
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 315
Składniki
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i mąką ziemniaczaną. Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka, a później składniki suche. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok 25minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubijamy nad parą, aż cukier się rozpuści. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Śmietanę ubijamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę, miksujemy. Następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy. Biszkopt kroimy w paski. Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, i dolewamy spirytus. Kawałki ciasta maczamy w kawie, i wykładamy nimi miskę. Następnie układamy truskawki pokrojone w połówki, przykrywamy 2/3 masy serowo-śmietanowej. Powtarzamy warstwy. Ozdabiamy kakao, truskawkami i posypką czekoladową.