Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat znanego i lubianego deseru :) zamiast amaretto - coś mocniejszego, dodatkowo - truskawki i bita śmietana, polecam!
To jedno z pyszniejszych posiłków jakie miałam przyjemność ostatnio zjeść. No...
Odsłon: 73
Wyjątkowo bogata w smaku zupa.
Odsłon: 67
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 4607
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 285
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 85
To jedno z pyszniejszych posiłków jakie miałam przyjemność ostatnio zjeść. No...
Odsłon: 73
Wyjątkowo bogata w smaku zupa.
Odsłon: 67
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 4607
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 285
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 85
Składniki
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i mąką ziemniaczaną. Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka, a później składniki suche. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok 25minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubijamy nad parą, aż cukier się rozpuści. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Śmietanę ubijamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę, miksujemy. Następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy. Biszkopt kroimy w paski. Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, i dolewamy spirytus. Kawałki ciasta maczamy w kawie, i wykładamy nimi miskę. Następnie układamy truskawki pokrojone w połówki, przykrywamy 2/3 masy serowo-śmietanowej. Powtarzamy warstwy. Ozdabiamy kakao, truskawkami i posypką czekoladową.