Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat znanego i lubianego deseru :) zamiast amaretto - coś mocniejszego, dodatkowo - truskawki i bita śmietana, polecam!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13889
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15545
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13889
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15545
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Składniki
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i mąką ziemniaczaną. Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka, a później składniki suche. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok 25minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubijamy nad parą, aż cukier się rozpuści. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Śmietanę ubijamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę, miksujemy. Następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy. Biszkopt kroimy w paski. Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, i dolewamy spirytus. Kawałki ciasta maczamy w kawie, i wykładamy nimi miskę. Następnie układamy truskawki pokrojone w połówki, przykrywamy 2/3 masy serowo-śmietanowej. Powtarzamy warstwy. Ozdabiamy kakao, truskawkami i posypką czekoladową.