Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. To niedrogie ciasto, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno :)
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 91
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 127
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 49
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 22
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 91
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 127
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 49
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 22
Składniki
Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, cukier puder i proszek budyniowy miksuję delikatnie do uzyskania jednolitej masy, dodaję ewentualnie rodzynki i mieszam. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Na sam koniec dodaję kaszę manną i ponownie delikatnie mieszam. Masę wykładam na rozłożone ciasto francuskie zostawiając z każdej strony 2 cm wolnego rantu. Ciasto zwijam od dłuższego boku w roladę, końcówki zlepiam.
Roladę razem z papierem do pieczenia przekładam do blaszki keksowej, ciasto smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, aż góra zrobi się brązowo-złota. Topfenstrudel czyli strudel serowy gotowy. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną. Smacznego :)