Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4130
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11306
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6490
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5473
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13504
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5277
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4130
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11306
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6490
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5473
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13504
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5277
Składniki
Przygotowanie: Margarynę i smalec rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli wbijam 3 jajka + 1 białko oraz parę kropli olejku pomarańczowego. Wlewamy rozpuszczony tłuszcz oraz rozrobione w ciepłym mleku drożdże i miksujemy na wolnych obrotach do wyrobienia jednolitego ciasta. Formujemy kulę, którą wkładamy do grubszej foliówki, zawiązujemy mocno uszy, tak żeby nie dostała się woda i wrzucamy do wiaderka (lub innego głębszego naczynia) z letnią wodą. Ciasto opadnie nam na dno. Musimy poczekać teraz aż drożdże zaczną pracować i ciasto zacznie nabierać objętości i powoli będzie wypływać na górę. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Do oddzielnej miseczki wkładamy 1/4 kostki margaryny, podsypujemy mąką i cukrem i palcami wyrabiamy kruszonkę. Gdy ciasto całkiem wypłynie na powierzchnię i podwoi swoją objętość wyciągam je z foliówki i wkładamy z powrotem do miski. Dodajemy cukier i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki (25x35 cm). Wyrównujemy. Na wierzch ciasta możemy poukładać pokrojone w plasterki obrane jabłka i posypać je do smaku cynamonem. Górę ciasta dekorujemy przygotowana wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. w 180 st. C.