Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest orzeźwiająco-słodki, przeplata się w nim rześkość cytryny, słodycz dojrzałych truskawek i bezy.
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 100
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 80
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3127
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10682
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 764
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 100
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 80
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3127
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10682
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 764
Składniki
Do nasączenia słaba posłodzona 2 łyżeczkami cukru herbata Dekoracja 200 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 garści pokruszonych bezików 500 g truskawek
Ciasto Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, olej oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (można też wyłożyć pergaminem). Wylewamy ciasto i pieczemy ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika i wyjęciu z tortownicy kładziemy ciasto do góry nogami na blacie minutę aby wyrównać "górkę" powstałą podczas pieczenia. Mus truskawkowy Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z cukrem pudrem.Truskawki miksujemy dodając powoli wystudzoną żelatynę. Dodajemy po łyżce śmietanę stale mieszając. Krem cytrynowy Ser ucieramy z cukrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy wystudzoną żelatynę, sok i skórkę cytrynową oraz śmietanę. Mieszamy.
Wystudzone cisto kroimy na 3 blaty. Nasączamy herbatą dolny blat. Nakładamy mus truskawkowy (zostawiając 3 łyżki). Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy go herbatą, wykładamy krem cytrynowy. Przykrywamy kolejnym blatem (również go nasączamy) i smarujemy pozostawionymi 3 łyżkami musu truskawkowego. Całość wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę aż mus się zetnie.(najlepiej składać torcik w tortownicy żeby mus nie wypłynął). Gdy mus się zetnie, wyjmujemy torcik z tortownicy. Wierzch i boki smarujemy ubitą z cukrem śmietaną. Boki obkładamy pokruszonymi bezikami a na wierzchu układamy połówki truskawek.