Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajny, smaczny torcik, zrobiony na 11 urodziny córci. Delikatny o smaku czekolady i truskawek. Bardzo prosty, ale taki sobie życzyła Gosia:)
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 123
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 66
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 67
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 46
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 123
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 66
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 67
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 46
Składniki
Na biszkopt ubijamy pianę z białek z cukrem, dodajemy żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy, wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, po wystudzeniu kroimy na trzy części. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody a następnie uzupełniamy wrzątkiem do 1/3 wysokości szklanki. Wystudzony biszkopt nasączamy letnią galaretką, zostawiamy 4 łyżki galaretki do której dodajemy umyte, pokrojone na połowę truskawki.
Rozpuszczamy czekoladę mleczną nad parą. Zimną śmietankę, a mianowicie 350 ml, ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy, następnie dodajemy płynną czekoladą mleczną i żelatynę(nie całą, zostawiamy 2 łyżki by dodać do białej masy) stale ubijając. Przekładamy biszkopt masą i od razu bierzemy się za rozpuszczenie białej czekolady. Ubijamy resztę zimnej śmietanki tj. 250 ml, dodajemy białą rozpuszczoną czekoladę i resztę żelatyny, ciągle ubijamy(jak jest za rzadka możemy wstawić na chwilę do zamrażalki). Dekorujemy boki i wierzch tortu, układamy truskawki oblane galaretką co zapobiegnie ich nadmiernemu wysuszaniu i puszczeniu soku. Wstawiamy torcik do lodówki by ładnie zastygł.