Torcik piernikowo herbaciany to wspaniały pomysł na gorące dni lata gdyż nie jest słodki . Polecam!
Torcik herbaciano piernikowy
Składniki
- Ciasto: 3 szklanki mąki, szklanka sztucznego miodu,
- szklanka oleju, szklanka mocnej herbaty, 4 jajka, 2 łyżeczki sody,
- torebka przyprawy do pierników, szklanka cukru,
- tłuszcz do formy
- Masa do przełożenia tortu:
- 2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka,
- 20 - 30 dkg truskawek pokrojonych
- Masa na tort i boki:
- 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej ,1/2 L mleka ,
- niepełna szklanka cukru, kostka masła lub margaryny,
- 5 łyżek kokosu
Składniki
- Ciasto: 3 szklanki mąki, szklanka sztucznego miodu,
- szklanka oleju, szklanka mocnej herbaty, 4 jajka, 2 łyżeczki sody,
- torebka przyprawy do pierników, szklanka cukru,
- tłuszcz do formy
- Masa do przełożenia tortu:
- 2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka,
- 20 - 30 dkg truskawek pokrojonych
- Masa na tort i boki:
- 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej ,1/2 L mleka ,
- niepełna szklanka cukru, kostka masła lub margaryny,
- 5 łyżek kokosu

Etapy przygotowania
Ciasto Do miski wsyp mąkę , dodaj płynny miód , olej, herbatę, jaja, sodę ,cukier i przyprawę do pierników. Wymieszaj i wyrób ciasto. Rozłóż ciasto do tortownicy piec 45 min w temp. 160 stopni C. Po wystygnięciu dzielimy torcik na trzy części.

Masa do przełożenia tortu: 2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka.20 - 30 dkg truskawek pokrojonych. Po wystygnięciu miksujemy z kostką masła lub margaryny. Łączymy z truskawkami pokrojonymi i przekładamy pierwszą część ciasta. Drugą część ciasta przekładamy marmoladą różaną lub wiśniową (390 g słoiczek)
Masa na tort i boki: Szklankę mleka zagotuj z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z kasza manną i wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj i odstaw, by wystygło. W misce zmiksuj kostkę masła lub margaryny, cały czas miksując, dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę mannę. Na końcu dodaj kokos.Gotową masą obłóż cały torcik z wierzchu jak i jego boki.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3368

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 211
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3368

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 211



Składniki
- Ciasto: 3 szklanki mąki, szklanka sztucznego miodu,
- szklanka oleju, szklanka mocnej herbaty, 4 jajka, 2 łyżeczki sody,
- torebka przyprawy do pierników, szklanka cukru,
- tłuszcz do formy
- Masa do przełożenia tortu:
- 2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka,
- 20 - 30 dkg truskawek pokrojonych
- Masa na tort i boki:
- 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej ,1/2 L mleka ,
- niepełna szklanka cukru, kostka masła lub margaryny,
- 5 łyżek kokosu
Ciasto Do miski wsyp mąkę , dodaj płynny miód , olej, herbatę, jaja, sodę ,cukier i przyprawę do pierników. Wymieszaj i wyrób ciasto. Rozłóż ciasto do tortownicy piec 45 min w temp. 160 stopni C. Po wystygnięciu dzielimy torcik na trzy części.
Masa do przełożenia tortu: 2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka.20 - 30 dkg truskawek pokrojonych. Po wystygnięciu miksujemy z kostką masła lub margaryny. Łączymy z truskawkami pokrojonymi i przekładamy pierwszą część ciasta. Drugą część ciasta przekładamy marmoladą różaną lub wiśniową (390 g słoiczek)
Masa na tort i boki: Szklankę mleka zagotuj z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z kasza manną i wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj i odstaw, by wystygło. W misce zmiksuj kostkę masła lub margaryny, cały czas miksując, dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę mannę. Na końcu dodaj kokos.Gotową masą obłóż cały torcik z wierzchu jak i jego boki.