Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony, a w tym wydaniu wyjątkowo tylko dla dorosłych. Jedząc go nie narzekali więc wnioskuję że smakował. :-))))Nie zdążyłam niestety zrobić zdjęcia pojedynczego kawałka:-)))
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3699
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2018
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5398
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3699
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2018
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5398
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Składniki
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia mieszamy. Białka ubijamy na sztywno a następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru. Teraz dodajemy kolejno po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy partiami wsypujemy wymieszaną z kakao i proszkiem mąkę. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką żeby składniki dobrze się połączyły. Tortownicę o średnicy 24cm. Wykładamy papierem ( samo dno ) boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w 170stopniach 35 - 40 minut. Tradycyjnie do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy tortownicę z wysokości około 50cm. Studzimy. Po wystudzeniu wyrównujemy wierzch ścinając nożem i kroimy go na pół.
Czekoladę topimy na parze , dodajemy kolejno masło , śmietankę oraz cukier waniliowy . Cały czas mieszamy. Wlewamy oba alkohole i dodajemy otartą skórkę pomarańczową. Studzimy masę , co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji . Na początku masa jest płynna ale zgęstnieje po dłuższym czasie. Ja sobie to ułatwiam i w momencie kiedy masa jest zimna wkładam ją do lodówki nadal co jakiś czas mieszając. Biszkopt nasączamy a następnie przekładamy kremem, przykrywamy drugim blatem. Wykładamy na wierzch resztę kremu i smarujemy boki. Ozdobiłam go wiórkami czekoladowymi ale można np: otartą skórką z pomarańczy. Co do ilości alkoholu można zamienić spirytus na wódkę masa będzie wtedy łagodniejsza. Kremu wychodzi na tyle że można przełożyć dwa razy gdy upieczemy ten sam biszkopt ale w tortownicy 20 - 22 cm.