Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki kakaowy biszkopt z wyjątkowo kremową i puszystą, kawową masą z serka mascarpone. Do tego krem kasztanowy, nadający ciekawego smaku i aromatu.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 648
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4426
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1709
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1285893
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 648
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4426
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1709
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1285893
Składniki
Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm. Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Masa kawowa: Kawę mieloną zalewamy 50ml gorącej wody. Studzimy. Kawę przelewamy przez filtr lub złożoną gazę albo ręcznik papierowy. Ważne, aby kawa pozostała zupełnie bez fusów. Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek mascarpone i kawę. Na mniejszych obrotach miksujemy, aż masa będzie gęsta. Jeśli ciasto robicie w lecie i chcecie, aby przy wyższej temperaturze masa pozostała sztywna, można dodać do niej łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Dolny blat biszkoptowy smarujemy połową kremu kasztanowego i wykładamy około 1/3 masy kawowej. Na to znów biszkopt, kasztany i masa. Na górze układamy ostatni blat. Wykładamy na niego masę, tynkujemy boki. Warto zostawić 3-4 łyżki masy, wymieszać je z łyżeczką kakao. Powstanie masa w ciemniejszym kolorze, którą można udekorować ciasto od góry. Ciasto podajemy schłodzone.