Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki kakaowy biszkopt z wyjątkowo kremową i puszystą, kawową masą z serka mascarpone. Do tego krem kasztanowy, nadający ciekawego smaku i aromatu.
Pączki z mascarpone to pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu słodka przekąska...
Odsłon: 50
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1787
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 196
Pączki z mascarpone to pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu słodka przekąska...
Odsłon: 50
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1787
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 196
Składniki
Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm. Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Masa kawowa: Kawę mieloną zalewamy 50ml gorącej wody. Studzimy. Kawę przelewamy przez filtr lub złożoną gazę albo ręcznik papierowy. Ważne, aby kawa pozostała zupełnie bez fusów. Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek mascarpone i kawę. Na mniejszych obrotach miksujemy, aż masa będzie gęsta. Jeśli ciasto robicie w lecie i chcecie, aby przy wyższej temperaturze masa pozostała sztywna, można dodać do niej łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Dolny blat biszkoptowy smarujemy połową kremu kasztanowego i wykładamy około 1/3 masy kawowej. Na to znów biszkopt, kasztany i masa. Na górze układamy ostatni blat. Wykładamy na niego masę, tynkujemy boki. Warto zostawić 3-4 łyżki masy, wymieszać je z łyżeczką kakao. Powstanie masa w ciemniejszym kolorze, którą można udekorować ciasto od góry. Ciasto podajemy schłodzone.