Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik Koliber, mały niczym ptak, któremu zawdzięcza nazwę, to propozycja na ważną uroczystość w bardzo wąskim gronie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2325
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1441
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 532
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3617
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1320
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2325
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1441
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 532
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3617
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1320
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę mikserem na średnich obrotach. Zwiększ obroty miksera. Partiami dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku.
Delikatnie (szpatułką) wmieszaj do piany przesianą mąkę i skrobię. Wymieszaj do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 18 cm. Przelej do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt upuść w formie na blat z wysokości około 30 cm. Odstaw do wystudzenia.
Przekrój biszkopt na dwa blaty. Nasącz je ponczem z likieru orzechowego (możesz też użyć np. Amaretto, Malibu) i wody.
Podgrzej w rondelku mascarpone, około 1/3 śmietany, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj na gładką masę i ostudź to temperatury pokojowej.
Rozpuść żelatynę w wodzie. Odstaw do przestudzenia. Wmieszaj do masy z mascarpone.
Ubij resztę śmietany kremówki. Wlej do niej przestudzoną masę. Wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Przełóż część tężejącego musu z mascarpone na pierwszy z blatów biszkoptu. Przykryj drugim blatem. Przełóż na niego kolejną porcję musu. Musem otynkuj też bok torciku. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Kiedy mus stężeje, udekoruj torcik np. kulkami przygotowanymi ze zmielonych orzechów i czekolady.