Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik Koliber, mały niczym ptak, któremu zawdzięcza nazwę, to propozycja na ważną uroczystość w bardzo wąskim gronie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11665
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1262
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12270
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2929
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11665
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1262
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12270
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2929
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę mikserem na średnich obrotach. Zwiększ obroty miksera. Partiami dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku.
Delikatnie (szpatułką) wmieszaj do piany przesianą mąkę i skrobię. Wymieszaj do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 18 cm. Przelej do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt upuść w formie na blat z wysokości około 30 cm. Odstaw do wystudzenia.
Przekrój biszkopt na dwa blaty. Nasącz je ponczem z likieru orzechowego (możesz też użyć np. Amaretto, Malibu) i wody.
Podgrzej w rondelku mascarpone, około 1/3 śmietany, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj na gładką masę i ostudź to temperatury pokojowej.
Rozpuść żelatynę w wodzie. Odstaw do przestudzenia. Wmieszaj do masy z mascarpone.
Ubij resztę śmietany kremówki. Wlej do niej przestudzoną masę. Wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Przełóż część tężejącego musu z mascarpone na pierwszy z blatów biszkoptu. Przykryj drugim blatem. Przełóż na niego kolejną porcję musu. Musem otynkuj też bok torciku. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Kiedy mus stężeje, udekoruj torcik np. kulkami przygotowanymi ze zmielonych orzechów i czekolady.