Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe przekładane śmietankowym kremem mascarpone oraz lekką, serowo - owocową pianką mango na wierzchu. Torcik marchewkowy skradł serca moich kubków smakowych. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę bajecznie. Gorąco polecam! :)
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Składniki
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie ostygnie przekrajamy je na pół.
Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem mascarpone. Obie części ciasta marchewkowego delikatnie nasączmy owocowym ponczem, przygotowanym z pulpy mango oraz wody. Na jedną część nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. * Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan - fix.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto marchewkowe, wcześniej zakładając na nie obręcz. Torcik wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.
Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna. Uważajmy, aby "nie przebić" śmietany. Zwarzona nie będzie się już do niczego nadawała.
Gorąco polecam! U nas na jednym kawałku się nie skończyło ;)