Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno orzechowe ciasto przełożone delikatnym, puszystym kremem orzechowym.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać kolejno jajka cały czas ubijając. Dodać pastę pistacjową i zmielone orzechy. Na koniec wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (21 cm), piec 50 min w temp 180 stopni. Upieczone wystudzić, przekroić na trzy blaty. Jeżeli ciasto wyrosło z górką to ścinamy ją i miękki środek kruszymy, będzie potrzebny do obsypania wierzchu ciasta.
Masło orzechowe, pastę pistacjową i serek mascarpone ubijamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy z orzechowym mascarpone i śmietan fixsem. Ubijamy na sztywno, dodajemy posiekane orzechy laskowe, mieszamy. Blaty nasączamy delikatnie kawą z likierem, przekładamy kremem orzechowym. Krem ma stanowić ostatnią warstwę tortu, którą posypujemy skruszonym ciastem. Chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.