Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku na świąteczny stół przygotowałam torcik piernikowy ze świątecznym witrażem. Baza piernikowa swoim kształtem nawiązuje do groty betlejemskiej. Witraż przedstawia Boże Narodzenie. Kulista kryształowa patera symbolizuje Ziemię. Taka dekoracja może być głównym motywem świątecznego stołu.
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 68
Bardzo lubię proste dania pełne warzyw,aromatów i smaków. Jednym z takich dań...
Odsłon: 41
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 18038
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 270
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 68
Bardzo lubię proste dania pełne warzyw,aromatów i smaków. Jednym z takich dań...
Odsłon: 41
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 18038
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 270
Składniki
Miód, masło, cukier powoli podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Ważne - nie doprowadzamy do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając łyżką lub ręką, mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, pokruszone orzechy i przyprawy do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, nadajemy mu kształt kuli, wkładamy do garnka, posypujemy mąką, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką - odstawiamy w chłodne miejsce (im dłużej dojrzewa tym lepiej - min. 4 tygodnie). Na noc przed pieczeniem, ciasto przynosimy z chłodu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (łatwiej będzie się wałkować).
Ciasto dzielę na 13 części, wałkuję placki i wycinam półksiężyce. Umieszczam na silikonowej macie i piekę w nagrzanym piekarniku do 170°C około 10-15 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce kuchennej.
Piernikowe półksiężyce smaruję powidłami śliwkowymi. Owijam folią spożywczą i pozostawiam na noc do skruszenia.
Przygotowanie dekoracji: Na jadalnej kartce szkicuję jadalnym pisakiem zarys witraża. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i przelewam do woreczka cukierniczego z okrągłą tylko nr 0,5. Rysuję szkic. Za pomocą zabarwionego żelu maluję witraż. Odstawiam do zastygnięcia. Gdy żel zastygnie wycinam witraż.
Torcik piernikowy ustawiam na paterze o kształcie kuli. Torcik posypuję cukrem pudrem. Ostrożnie Ustawiam witraż.
Tak przygotowany torcik piernikowy może być oryginalnym pomysłem na prezent świąteczny, który jednocześnie wygląda jak i doskonale smakuje.
Torcik w przekroju.