Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kakaowe z kremem dyniowym, powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną, posypane pestkami granatu to bardzo pyszne połączenie.
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 127
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 947
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5730
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 68
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 127
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 947
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5730
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 68
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ostudzić, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Następnie połączyć z ubitą pianą delikatnie mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka około 20-25 minut.
Z upieczonego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, (odłożyć, pokruszyć) Krążek ciasta skropić ponczem przygotowanym z wody, soku pomarańczowego i cukru, posmarować powidłami.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodać puree z dyni i przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
Od razu wyłożyć na krążek ciasta posmarowany powidłami, wyrównać.
Galaretkę wiśniową rozpuścić we wrzącej wodzie, odłożyć do ostudzenia. Śnieżkę wsypać do zimnego mleka, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo płynną galaretkę i od razu wyłożyć na krem dyniowy. Śnieżkę można zastąpić śmietanką kremówką.
Torcik po wierzchu posypać okruchami pokruszonego ciasta i pestkami granatu, schłodzić.