Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe słodkie co nieco do popołudniowej kawki:) Mały biszkopt kakaowy /śr.20 cm/ z kremem budyniowo-czekoladowym z owocami zalanymi galaretką.
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 98
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 79
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3126
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10655
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 757
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 98
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 79
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3126
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10655
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 757
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: jajka z cukrem ubijamy na jasny krem. Następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 35 min - do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej upiec go dzień wcześniej. Budyń z czekoladą: 0,5 szklanki mleka odlewamy a resztę podgrzewamy na małym ogniu. Gdy będzie już ciepłe dodajemy połamaną czekoladę /im mniejsze kawałki tym lepiej/ i podgrzewamy często mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści. Proszek budyniowy dodajemy do pozostałego mleka /0,5 szkl./ i dokładnie mieszamy. Mleko z czekoladą zagotowujemy, do gotującego się wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszając gotujemy jeszcze ok. 30 sek. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa budyniowo-czekoladowa: miękkie masło ucieramy na jasny puch a następnie ciągle ucierając masę dodajemy małymi porcjami budyń. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie - w okresie lata dodaję jej trochę mniej żeby galaretka się lepiej "trzymała"- zamiast 500 ml używam 450 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Na biszkopt wykładamy masę budyniowo-czekoladową, na niej układamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.