Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe słodkie co nieco do popołudniowej kawki:) Mały biszkopt kakaowy /śr.20 cm/ z kremem budyniowo-czekoladowym z owocami zalanymi galaretką.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2129
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2129
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: jajka z cukrem ubijamy na jasny krem. Następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 35 min - do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej upiec go dzień wcześniej. Budyń z czekoladą: 0,5 szklanki mleka odlewamy a resztę podgrzewamy na małym ogniu. Gdy będzie już ciepłe dodajemy połamaną czekoladę /im mniejsze kawałki tym lepiej/ i podgrzewamy często mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści. Proszek budyniowy dodajemy do pozostałego mleka /0,5 szkl./ i dokładnie mieszamy. Mleko z czekoladą zagotowujemy, do gotującego się wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszając gotujemy jeszcze ok. 30 sek. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa budyniowo-czekoladowa: miękkie masło ucieramy na jasny puch a następnie ciągle ucierając masę dodajemy małymi porcjami budyń. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie - w okresie lata dodaję jej trochę mniej żeby galaretka się lepiej "trzymała"- zamiast 500 ml używam 450 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Na biszkopt wykładamy masę budyniowo-czekoladową, na niej układamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.