Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto orzechowe z delikatną warstwą jogurtową i ananasem zatopionym w słodkiej galaretce. Niesamowicie pyszny i prosty w wykonaniu torcik o rozkosznym wyglądzie. W sam raz na imprezę, będzie ozdobą stołu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30964
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 79
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30964
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 79
Składniki
Pieczemy biszkopt. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i ścinamy wierzch ciasta, aby było równe. Następnie wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz.
Robimy warstwę jogurtową i ananasową. Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Ananasy odcedzamy, syrop odmierzamy do 500 ml i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Syrop i woda do żelatyny powinna mieć temperaturę pokojową. Jogurt łączymy ze szklanką syropu żelatynowego, wlewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Następnie wyjmujemy torcik z lodówki i układamy na wierzchu pokrojonego w kostkę ananasa. Zalewamy go resztą syropu żelatynowego. Kładziemy na wierzch kilka owoców granatu. Torcik odstawiamy do lodówki na dwie godziny co najmniej. Efektowny i smaczny torcik ananasowy gotowy!