Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam po przepis na tort bezowy. Beza jest bardzo fajną bazą do tortów. Wprawdzie jest bardzo słodka, ale krem można zrobić bez cukru, lub tak jak ja, dodać tylko jedną łyżkę cukru. Duża ilość owoców, będzie idealnie z tą słodkością współgrać. Wbrew pozorom, blaty bezowe nie są trudne w przygotowaniu. Starałam się dokładnie wszystko opisać. Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 191
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 75
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 650
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 276
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 191
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 75
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 650
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 276
Składniki
Dwie blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20 cm. Odrysowałam talerz.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie ubita, dodawać po łyżce cukier. Po dodaniu każdej porcji cukru chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił. Dopiero wtedy wsypać kolejną łyżkę cukru. Po dodaniu całego cukru wlać ocet. Miksować jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Całe ubijanie trwało u mnie prawie pół godziny.
Gotową pianę wyłożyć na wcześniej przygotowane okręgi i wyrównać powierzchnię. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni. Jedną na poziom pierwszy, a drugą na poziom trzeci. Po włożeniu blaszek do piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem i piec 2,5 godziny (u mnie po ustawieniu piekarnika na dwa poziomy, automatycznie włącza się grzanie od dołu z termoobiegiem) Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim blaty bezowe do wystudzenia nawet na kilka godzin. Upiekłam blaty po południu i przez całą noc były w piekarniku.
Upieczone blaty ostrożnie ściągnąć z blaszek. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą ustawić na garnku z gotującą wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ważne jest, żeby dno miseczki nie dotykało wody. Roztopioną czekoladę delikatnie przestudzić, cały czas mieszając. Następnie wysmarować blaty bezowe. Jeden od spodu, a drugi od góry. Następnie wstawić blaty na chwilę do lodówki. Dzięki temu krem nie rozpuści bezy. Moje blaty były w lodówce na czas przygotowania kremu.
Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły i powstał gęsty krem. Jeden blat ułożyć czekoladą do góry. Wyłożyć 3/4 kremu.
Następnie przykryć drugim blatem, czekoladą do kremu. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i udekorować owocami. Tort przechowywać w lodówce.