Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś na przyjęcie urodzinowe lub inną okazję, która wymaga super ciasta lub tortu. To właśnie jest to, czego potrzeba na tą imprezę. Zapraszam.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3855
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 553
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3855
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 553
Składniki
Zaczynamy od zrobienia bezy. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z łyżeczką soli na sztywną pianę. Jak białka są sztywne i błyszczą się, to znaczy, że jest już ok. Wykładamy blachę papierem, nagrzewamy piekarnik do 180 st C po 10 minutach zmniejszamy do 120 i nakładamy na papier przygotowaną pianę z białka i pieczemy przez 2h. Po dwóch godzinach wyłączamy piekarnik otwieramy drzwi piekarnika i czekamy do wystygnięcia bezy.
Wykładamy 1 serek maskarpone do miski wyciskamy połowę mleka z tubki do miski i ubijamy.
Nakładamy przygotowaną masę serową na blat bezowy i rozprowadzamy równomiernie na blacie.
Przykrywamy krem drugim blatem bezowym. Następnie bierzemy drugi serek, dodajemy drugą połowę mleka w tubce oraz ajerkoniak. Ilość ajerkoniaku zależy od waszego upodobania. Miksujemy całość
Masę kremową nakładamy na drugi blat i dekorujemy. Kładziemy borówki
Kładziemy borówki i truskawki. W moim przypadku truskawki kroimy plastry i kładziemy na krem położony na wierzchu tortu. Całość wypełniamy dodatkami i listkami mięty .
A teraz to tylko smacznego.