Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś na przyjęcie urodzinowe lub inną okazję, która wymaga super ciasta lub tortu. To właśnie jest to, czego potrzeba na tą imprezę. Zapraszam.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Zaczynamy od zrobienia bezy. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z łyżeczką soli na sztywną pianę. Jak białka są sztywne i błyszczą się, to znaczy, że jest już ok. Wykładamy blachę papierem, nagrzewamy piekarnik do 180 st C po 10 minutach zmniejszamy do 120 i nakładamy na papier przygotowaną pianę z białka i pieczemy przez 2h. Po dwóch godzinach wyłączamy piekarnik otwieramy drzwi piekarnika i czekamy do wystygnięcia bezy.
Wykładamy 1 serek maskarpone do miski wyciskamy połowę mleka z tubki do miski i ubijamy.
Nakładamy przygotowaną masę serową na blat bezowy i rozprowadzamy równomiernie na blacie.
Przykrywamy krem drugim blatem bezowym. Następnie bierzemy drugi serek, dodajemy drugą połowę mleka w tubce oraz ajerkoniak. Ilość ajerkoniaku zależy od waszego upodobania. Miksujemy całość
Masę kremową nakładamy na drugi blat i dekorujemy. Kładziemy borówki
Kładziemy borówki i truskawki. W moim przypadku truskawki kroimy plastry i kładziemy na krem położony na wierzchu tortu. Całość wypełniamy dodatkami i listkami mięty .
A teraz to tylko smacznego.