Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i efektowną bezę pavlova Zachwyci gości oraz Wasze podniebienia Miałam przyjemność wykonać ten tort bezowy na urodziny i zrobił furorę na imprezie:) Koniecznie wykonaj taki tort bezowy dla swoich bliskich:)
Rant od tortownicy 26 cm, mikser
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112942
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 267
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 578
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 496
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 876
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112942
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 267
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 578
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 496
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 876
Składniki
Białka muszą być w temperaturze pokojowej. białka ubijamy mikserem, gdy zacznie tworzyć się piana dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce. Żeby beza wyszła cukier musi się całkowicie rozpuścić. Podczas ubijania piany można popróbować czy cukier nie zgrzyta między zębami. Do piany na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. Całość już wymieszać za pomocą szpatułki. Piana powinna wyjść gęsta oraz błyszcząca.
Na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem, nałożyć rant od tortownicy - posłuży on do odmierzenia okręgu koła. Po nałożeniu do środka piany, wyjmujemy rant i formujemy brzegi bezy za pomocą łyżki. Przeciągamy od dołu do góry i tak uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (150C ) a zaraz po włożeniu zmniejszyć temperaturę do 110 C i piec przez ok 2 godziny( trzeba znać swój piekarnik i czas pieczenia będzie różny, nawet do 2,5h) W bezie po upieczeniu środek trochę opadnie, w środku będzie biała pianka.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z mascarpone oraz cukrem pudrem. Na koniec dodać śmietanfixy, wtedy krem będzie sztywny oraz zwarty. Do środka bezy włożyć krem a wierzch bezę ustroić owocami.