Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i efektowną bezę pavlova Zachwyci gości oraz Wasze podniebienia Miałam przyjemność wykonać ten tort bezowy na urodziny i zrobił furorę na imprezie:) Koniecznie wykonaj taki tort bezowy dla swoich bliskich:)
Rant od tortownicy 26 cm, mikser
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 397
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4476
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 305
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 428
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 397
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4476
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 305
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 428
Składniki
Białka muszą być w temperaturze pokojowej. białka ubijamy mikserem, gdy zacznie tworzyć się piana dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce. Żeby beza wyszła cukier musi się całkowicie rozpuścić. Podczas ubijania piany można popróbować czy cukier nie zgrzyta między zębami. Do piany na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. Całość już wymieszać za pomocą szpatułki. Piana powinna wyjść gęsta oraz błyszcząca.
Na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem, nałożyć rant od tortownicy - posłuży on do odmierzenia okręgu koła. Po nałożeniu do środka piany, wyjmujemy rant i formujemy brzegi bezy za pomocą łyżki. Przeciągamy od dołu do góry i tak uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (150C ) a zaraz po włożeniu zmniejszyć temperaturę do 110 C i piec przez ok 2 godziny( trzeba znać swój piekarnik i czas pieczenia będzie różny, nawet do 2,5h) W bezie po upieczeniu środek trochę opadnie, w środku będzie biała pianka.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z mascarpone oraz cukrem pudrem. Na koniec dodać śmietanfixy, wtedy krem będzie sztywny oraz zwarty. Do środka bezy włożyć krem a wierzch bezę ustroić owocami.