Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i efektowną bezę pavlova Zachwyci gości oraz Wasze podniebienia Miałam przyjemność wykonać ten tort bezowy na urodziny i zrobił furorę na imprezie:) Koniecznie wykonaj taki tort bezowy dla swoich bliskich:)
Rant od tortownicy 26 cm, mikser
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5420
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 931
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11866
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5420
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 931
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11866
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Składniki
Białka muszą być w temperaturze pokojowej. białka ubijamy mikserem, gdy zacznie tworzyć się piana dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce. Żeby beza wyszła cukier musi się całkowicie rozpuścić. Podczas ubijania piany można popróbować czy cukier nie zgrzyta między zębami. Do piany na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. Całość już wymieszać za pomocą szpatułki. Piana powinna wyjść gęsta oraz błyszcząca.
Na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem, nałożyć rant od tortownicy - posłuży on do odmierzenia okręgu koła. Po nałożeniu do środka piany, wyjmujemy rant i formujemy brzegi bezy za pomocą łyżki. Przeciągamy od dołu do góry i tak uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (150C ) a zaraz po włożeniu zmniejszyć temperaturę do 110 C i piec przez ok 2 godziny( trzeba znać swój piekarnik i czas pieczenia będzie różny, nawet do 2,5h) W bezie po upieczeniu środek trochę opadnie, w środku będzie biała pianka.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z mascarpone oraz cukrem pudrem. Na koniec dodać śmietanfixy, wtedy krem będzie sztywny oraz zwarty. Do środka bezy włożyć krem a wierzch bezę ustroić owocami.