Słodko-kwaskowy, lekki i orzeźwiający - idealny na letnią niedzielę.
Tort biszkoptowo-bezowy z limonką i ananasem
Składniki
- BISZKOPT:
- Mąka tortowa - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- BEZA:
- Białko jaja - 3szt
- Cukier - 150g
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Ocet winny (lub jabłkowy) - 1 łyżka
- MASA ANANASOWO-LIMONKOWA:
- jogurt grecki - 800g
- Limonka - 1szt - sok i starka skórka
- Ananas puszka - 6 plastrów i cały sok
- Cukier - 1 łyżka
- Żelatyna - 3 łyżki
- Galaretka ananasowa lub cytrynowa - 1szt
- DO POSYPANIA:
- Skórka z limonki
Składniki
- BISZKOPT:
- Mąka tortowa - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- BEZA:
- Białko jaja - 3szt
- Cukier - 150g
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Ocet winny (lub jabłkowy) - 1 łyżka
- MASA ANANASOWO-LIMONKOWA:
- jogurt grecki - 800g
- Limonka - 1szt - sok i starka skórka
- Ananas puszka - 6 plastrów i cały sok
- Cukier - 1 łyżka
- Żelatyna - 3 łyżki
- Galaretka ananasowa lub cytrynowa - 1szt
- DO POSYPANIA:
- Skórka z limonki

Etapy przygotowania
Biszkopt: Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę z częścią cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy proszek i przesiane mąki. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie aby nie stracić puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka).

Na papierze do pieczenia odrysowujemy tortownicę, w której pieczemy biszkopt. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy. Zaczynamy od najwolniejszych obrotów i zwiększamy je coraz bardziej w międzyczasie dosypując cukier w porcjach oraz ocet. Kiedy piana będzie już sztywna dodajmy mąkę ziemniaczaną i chwilkę mieszamy. Bezę nakładamy szprycą na papier. Ważne, aby nie nakładać całego wyrysowanego koła, tylko zostawić boki puste, inaczej kiedy beza urośnie, nie będzie się mieścić do tortownicy.

Bezę pieczemy 5 minut w 150 stopniach, a potem godzinę w 120 stopniach. Jeśli temperatura jest za wysoka można uchylić drzwiczki piekarnika. Bezę wyciągamy o zostawiamy do wyschnięcia

Masa: Galaretkę przygotowujemy w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu (zamiast 500ml dałam 400). Kiedy mocno stężeje, kroimy ją w kostkę. Jogurt grecki mieszamy z sokiem z ananasa z puszki, sokiem i skórką limonki i cukrem. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Masy jest sporo, więc dałam aż 3 łyżki. Mieszamy masę z żelatyną i odstawiamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy, aby równomiernie tężało. Kiedy lekko stężeje dodajmy ananasa pokrojonego w kawałki i galaretkę pokrojoną w kostkę.

Kiedy masa jest już mocniej stężała (ale da się ją jeszcze przelać) przelewamy na biszkopt. Na górą kładziemy bezę i posypujemy startą skórką z limonki

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3770

Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 253

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1378

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 454
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3770

Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 253

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1378

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 454



Składniki
- BISZKOPT:
- Mąka tortowa - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- BEZA:
- Białko jaja - 3szt
- Cukier - 150g
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Ocet winny (lub jabłkowy) - 1 łyżka
- MASA ANANASOWO-LIMONKOWA:
- jogurt grecki - 800g
- Limonka - 1szt - sok i starka skórka
- Ananas puszka - 6 plastrów i cały sok
- Cukier - 1 łyżka
- Żelatyna - 3 łyżki
- Galaretka ananasowa lub cytrynowa - 1szt
- DO POSYPANIA:
- Skórka z limonki
Biszkopt: Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę z częścią cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy proszek i przesiane mąki. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie aby nie stracić puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka).
Na papierze do pieczenia odrysowujemy tortownicę, w której pieczemy biszkopt. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy. Zaczynamy od najwolniejszych obrotów i zwiększamy je coraz bardziej w międzyczasie dosypując cukier w porcjach oraz ocet. Kiedy piana będzie już sztywna dodajmy mąkę ziemniaczaną i chwilkę mieszamy. Bezę nakładamy szprycą na papier. Ważne, aby nie nakładać całego wyrysowanego koła, tylko zostawić boki puste, inaczej kiedy beza urośnie, nie będzie się mieścić do tortownicy.
Bezę pieczemy 5 minut w 150 stopniach, a potem godzinę w 120 stopniach. Jeśli temperatura jest za wysoka można uchylić drzwiczki piekarnika. Bezę wyciągamy o zostawiamy do wyschnięcia
Masa: Galaretkę przygotowujemy w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu (zamiast 500ml dałam 400). Kiedy mocno stężeje, kroimy ją w kostkę. Jogurt grecki mieszamy z sokiem z ananasa z puszki, sokiem i skórką limonki i cukrem. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Masy jest sporo, więc dałam aż 3 łyżki. Mieszamy masę z żelatyną i odstawiamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy, aby równomiernie tężało. Kiedy lekko stężeje dodajmy ananasa pokrojonego w kawałki i galaretkę pokrojoną w kostkę.
Kiedy masa jest już mocniej stężała (ale da się ją jeszcze przelać) przelewamy na biszkopt. Na górą kładziemy bezę i posypujemy startą skórką z limonki
mistrzostwo!<3
Juz sam opis brzmi bardzo zachecajaco! Pycha :)
Świetne połączenie :-)
Przepyszny...ale by się zjadło:)
Cudowne i pyszne :)