Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, a zarazem efektowny tort brzoskwiniowy to pyszne połączenie śmietanowego kremu z mascarpone, puszystego biszkoptu oraz słodkich brzoskwiń. Dodatek gorzkiej czekolady idealnie współgra z pozostałymi składnikami.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu i resztę brzoskwiń. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem.
100 g czekolady gorzkiej oraz 50 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć pasek na wysokość oraz obwód tortu. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka strunowego odciąć końcówkę. Na pasku "malować" płotek. Obwinąć nim tort i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Papier usunąć. Pozostałą część czekolady posiekać i udekorować wierzch tortu. Z papieru wyciąć kilka dłuższych prostokątów, pozostałą czekoladą w woreczku robić "płotki" i zwijać papier w rulon. Przełożyć na deskę i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Delikatnie usunąć papier. Rurki z czekolady ułożyć na wierzchu tortu. Udekorować brzoskwiniami.