Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, a zarazem efektowny tort brzoskwiniowy to pyszne połączenie śmietanowego kremu z mascarpone, puszystego biszkoptu oraz słodkich brzoskwiń. Dodatek gorzkiej czekolady idealnie współgra z pozostałymi składnikami.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 34
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2722
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 137
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 113
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 34
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2722
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 137
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 113
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu i resztę brzoskwiń. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem.
100 g czekolady gorzkiej oraz 50 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć pasek na wysokość oraz obwód tortu. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka strunowego odciąć końcówkę. Na pasku "malować" płotek. Obwinąć nim tort i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Papier usunąć. Pozostałą część czekolady posiekać i udekorować wierzch tortu. Z papieru wyciąć kilka dłuższych prostokątów, pozostałą czekoladą w woreczku robić "płotki" i zwijać papier w rulon. Przełożyć na deskę i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Delikatnie usunąć papier. Rurki z czekolady ułożyć na wierzchu tortu. Udekorować brzoskwiniami.