Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczny, mimo dodatku chałwy nie za słodki, efektowny tort :-)
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 679
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34679
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1014
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 679
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34679
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1014
Składniki
Biszkopt: Zawsze piekę dzień wcześniej przed przygotowywaniem tortu - łatwiej się kroi. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. (do suchego patyczka). Odrazu po wyjęciu blachy z biszkoptem z piekarnika należy upuścić ją z wysokości 30-40cm na podłogę. Odstawić do wystygnięcia. W ten sposób upiec biszkopt jasny i ciemny. Masa chałwowa: W tym samym dniu, w którym piekę biszkopt, gotuję tez budyń, zdąży wystarczająco wystygnąć :-). 2 szkl. mleka zagotować z cukrem (4 łyżki), w pozostałej ilości mleka rozpuścić budynie. Gdy mleko się zagotuje dodać rozpuszczone budynie, dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu minutę. Przelać budyń do miski i na wierzch położyć folię spożywczą, tak aby dokładnie stykała się z budyniem - zapobiegnie do utworzenia się kożucha. Dokładnie wystudzić (musi być całkowicie zimne), dlatego ja gotuję dzień przed przygotowywaniem kremu. W dniu składania tortu miękkie masło należy utrzeć, dodawać powoli po łyżce budyniu. Chałwę rozetrzeć w osobnej misce, dodać do masy, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę należy wstawić do lodówki. Każdy z biszkoptów przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na paterę położyć jasny blat biszkoptu (nie trzeba go nasączać), wyłożyć 1/4 częśc schłodzonego kremu chałwowego, wyrównać i położyć ciemny blat. Delikatnie nasączyć słodko-kwaśną wodą, wyłożyć dżem z czarnej porzeczki (taką ilość jaką każdy uważa za stosowną. u mnie to była połowa słoika czyli 20 dag), rozsmarować, na to wyłożyć kolejną część kremu. Następnie drugi jasny blat biszkoptu, delikatnie nasączyć i wyłożyć kolejną część kremu. Przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu, delikatnie nasączyć i cienko posmarować pozostałą częścią kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał. Krem do dekoracji. Schłodzone śmietankę i mascarpone ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy. Podzielić mniej więcej na pół. Jedną częścią posmarować boki tortu, do drugiej dodać ewentualnie barwniki i udekorować według uznania. U mnie są różyczki, do których użyłam tylkę Nr 1M Wiltona.
Tort należy schłodzić przez kilka godzin. Najlepiej przez całą noc.
Smacznego :-)