Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na urodzinowy tort mojego Męża :) z racji, że uwielbia chałwę, do kremu właśnie dodałam chałwę waniliowa. Ja z kolei uwielbiam kokos dlatego jedna z warst tortu to właśnie kokosowa beza. Słodkośc tortu została przełamana kwaskowym dżemem malinowym, a całość została udekorowana truskawkami, których sezon właśnie się zaczął. Zapraszam :)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
BISZKOPT Białka ubić na pianę, po chwili dodac cukier i stopniowo żółtka, ubijać dalej do powstania puszystej piany. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ubita masą jajeczną. Całość przelać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min. Upieczony tort zostawić do wystygnięcia. Można obrócić do góry dnem i podeprzeć. Po wystudzeniu przekroić na 3 części
BEZA KOKOSOWA Białka ubijać stopniowo dodajac cukier. Gdy masa jest sztywna dodać przesianą przez sitko mąkę, wiórki kokosowe i sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min.
MASA CHALWOWA Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamane czekolady, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolad. Zostawiamy do wystygnięcian chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 12 godzin. Schłodzoną śmietankę miksujemy, ubijając dodajemy stopniowo mascarpone i pokruszoną chałwę.
PRZEŁOŻENIE TORTU Biszkopty nasaczamy woda z cytryną. 1. Warstwa - Biszkopt 1 2. Warstwa - Masa chałwowa 3. Warstwa - Beza kokosowa 4. Warstwa - Dżem malinowy 5. Warstwa - Biszkopt 2 6. Warstwa - Masa chałwowa 7. Warstwa - Biszkopt 3 8. Warstwa - Masa chałwowa cienka warstwa, dekorujemy truskawkami i ulubionymi dodatkami, ja użyłam jeszcze białej czekolady. Bok obsypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.
:)
Smacznego :)
:)