Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowy z nutką żurawiny.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25096
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25096
Składniki
Białka ubijam na sztywno , dodaję cukier mieszam ok. 2 minut. Następnie dodaję żółtka z olejem i jeszcze chwilę mieszam mikserem. W osobnej misce mieszam mąkę . kakao i proszek do pieczenia. wszystko dodaję do jajek i delikatnie mieszam łyżką. Średnią tortownicę wykładam papierem do pieczenia wylewam biszkopt i wkładam do nagrzanego piekarnika 170 stopni. Piekę ok.30 minut do suchego patyczka. Wyjmuję i przewracam biszkopt , zdejmuję papier do pieczenia.
W garnku na małym ogniu rozpuszczam czekolady z 3 łyżkami śmietany. Pozostawiam do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczam w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiam.
Biszkopt kroję na 3 płaty. Na pierwszym płacie biszkoptu smaruję żurawinę. Jeśli ktoś chce może płaty biszkoptu skropić alkoholem. Zimną śmietanę ubijam mikserem , kiedy zaczyna gęstnieć dodaję cukier puder i powoli 3/4 rozpuszczonej czekolady. Na sam koniec wlewam zimną żelatynę. Przygotowaną śmietaną przekładam płaty biszkoptowe. Zostawiam trochę do boków tortu.
Na sam koniec wyrównuję boki tortu i wylewam resztę czekolady na górę. Dekoruję posypką do dekoracji, ale nie trzeba.