Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowy z nutką żurawiny.
Smaczne danie :)
Odsłon: 570
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 926
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26121
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 192
Smaczne danie :)
Odsłon: 570
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 926
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26121
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 192
Składniki
Białka ubijam na sztywno , dodaję cukier mieszam ok. 2 minut. Następnie dodaję żółtka z olejem i jeszcze chwilę mieszam mikserem. W osobnej misce mieszam mąkę . kakao i proszek do pieczenia. wszystko dodaję do jajek i delikatnie mieszam łyżką. Średnią tortownicę wykładam papierem do pieczenia wylewam biszkopt i wkładam do nagrzanego piekarnika 170 stopni. Piekę ok.30 minut do suchego patyczka. Wyjmuję i przewracam biszkopt , zdejmuję papier do pieczenia.
W garnku na małym ogniu rozpuszczam czekolady z 3 łyżkami śmietany. Pozostawiam do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczam w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiam.
Biszkopt kroję na 3 płaty. Na pierwszym płacie biszkoptu smaruję żurawinę. Jeśli ktoś chce może płaty biszkoptu skropić alkoholem. Zimną śmietanę ubijam mikserem , kiedy zaczyna gęstnieć dodaję cukier puder i powoli 3/4 rozpuszczonej czekolady. Na sam koniec wlewam zimną żelatynę. Przygotowaną śmietaną przekładam płaty biszkoptowe. Zostawiam trochę do boków tortu.
Na sam koniec wyrównuję boki tortu i wylewam resztę czekolady na górę. Dekoruję posypką do dekoracji, ale nie trzeba.