Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moi dwaj synowie zażyczyli sobie na urodziny torty z Masterchefa. No cóż... Przecież dla mamy to żaden problem. :) Kilka przeróbek, dostosowanie dla normalnego użytkownika i tort zrobiony. Smakował wyśmienicie.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 172
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 67
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 641
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 273
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 172
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 67
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 641
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 273
Składniki
Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, potem stopniowo dodawać cukier. Gdy powstanie masa bezowa pojedynczo dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i wszystko razem przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut. Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, zostawić na 15-20 minut do ostudzenia w formie. Zdjąć boki formy i odwrócić do góry nogami na kratce, zostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny biszkopt przeciąć na 3 placki.
Masa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki. Owoce podgrzać w rondelku aż się rozgotują. Przetrzeć przez gęste sitko. Następnie do przetartych owoców dodać mąkę ziemniaczaną i 100ml wody, wymieszać i zagotować. Gotować przez chwilę aż powstanie kisiel. Gotową masę ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.
Ganasz: Zagotować śmietanę kremówkę i do gorącej włożyć połamaną czekoladę. Gdy czekolada zmięknie, wymieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Potem ubić i przełożyć do drugiego rękawa cukierniczego.
Pierwszy placek nasączyć ponczem, posmarować kisielem. Potem naprzemiennie spiralnie wyciskać śmietanę i ganasz. Przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynności. Położyć trzeci placek, ew. nasączyć i udekorować wedle uznania śmietaną i ganaszem oraz owocami lub pistacjami. Wstawić do lodówki. Smacznego :) * Z podanej ilości owoców wychodzi ok. pół szklanki kisielu. Dla nas było akurat, ale ilość owoców można spokojnie podwoić.