Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiłam 3 lata temu,dla najstarszego wnuczka, na urodziny, dla zapalonego piłkarza.Tort z masą truskawkową i kremem straciatella. Tort z ciemnym ganasz i postaciami piłkarzy z mleka w proszku.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 69
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2364
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 69
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2364
Składniki
biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. Następny biszkopt upiec tak samo, lecz bez kakao. Po przestygnięciu, przekroić każdy na dwa krążki.Jedna część jasna,będzie zbędna, można wykorzystać do innego tortu.
Jeden ciemny krążek biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczając, wyżej boki.
masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można rozdrobnić blenderem, albo przetrzeć przez sitko.Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.
Przykryć białym blatem biszkoptowym.Posmarować frużeliną.
krem straciatella- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec delikatnie wkręcić utartą czekoladę, na tarce jarzynowej. Wylać na biały biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim ciemnym krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
ganasz-. Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganasz.
Wzory sylwetek piłkarzy, odrysować na papier z ekranu komputera i powycinać. ozdoby z mleka w proszku-Zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Wałkować i wycinać w/g szablonów postacie piłkarzy. Wyciąć resztę dekoracji.
Za pomocą odrobiny miękkiego masła, przykleić ozdoby. Tort przetrzymywać w lodówce.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.