Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, niezwykle smaczny i efektowny tort - flagowe ciasto mojej Mamy ;-)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1266
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4021
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 999
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1266
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4021
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 999
Składniki
zaczynamy od ciasta: ucieramy 3 żółtka z 3 łyżkami cukru, dodajemy śmietanę, 3 łyżki mleka i stopione masło, całość dokładnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę (2,5 szklanki) oraz sodę, zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na makaron) ciasto dzielimy na pięć równych części, każdą z tych części formujemy w placek, którym wykładamy dno małej tortownicy, po czym pieczemy przez ok 15 min (na złoty kolor) w piekarniku rozgrzanym do 180 st C w ten sposób powinniśmy uzyskać pięć złoto wypieczonych placków
czas na krem: 3 żółtka, pół szklanki cukru i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę, mąkę mieszamy z 1/2 szklanki mleka, a pozostałe 2 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, dolewamy utarte żółtka, z potem mleko z mąką, doprowadzamy powolutku do wrzenia energicznie mieszając i gotujemy jeszcze chwilkę, aż masa zgęstnieje
każdy placek nasączamy kawą, a potem przekładamy masą, (poza tym samej górze), rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub mikrofali) czekoladę i polewamy nią wierzch tortu, całość posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, no i gotowe, SMACZNEGO !!!