Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z ciastem czekoladowym, kremem też czekoladowym. Obłożony masą z mlekiem skondensowanym. Udekorowany ozdobami czekoladowymi.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35040
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35040
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do dwóch tortownic 27 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.25-30 min.z termoobiegiem dwie tortownicy jednocześnie.Można sprawdzić patyczkiem od szaszłyków czy ciasto upieczone.Po przestygnięciu, przekroić każde na dwie części.
Jeden blat ułożyć na paterze.Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posłodzoną do smaku.
krem- W połowie śmietanki rozpuścić czekolady nad parą. Ostudzić i schłodzić z dwie godziny w lodówce.Resztę śmietanki ubić ze śnieżką potem z porcjami śmietanki czekoladowej.Podzielić na trzy części i jedną posmarować blat czekoladowy na paterze.
Następnie przykryć drugim blatem, nasączyć. Wyłożyć krem itd. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.
Miękkie masło zmiksować na puch. Dodawać po trochu mleka skondensowanego i zmiksować. Posmarować cały tort. Można wyrównać na gładko albo jak ja,poklepać, zgniecionym kawałkiem papierowego ręcznika.
ozdoby- Z rozpuszczonej gorzkiej i białej czekolady, zrobić esy-floresy na papierze. Ułożyć okrągłe foremki do wykrawania.
Polewę czekoladową rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i ponalewać do foremek z zastygłymi esami-floresami. Można nalać cieniej, mnie wyszły ciut za grube. Jak polewa zastygnie to wyjąć z foremek ozdobne koła.
Na górze tortu ułożyć dekoracje od najmniejszej do największej. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.