Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort robiłam 4 lata temu na Imieniny mamy.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 558
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 120
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 558
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 120
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Składniki
biszkopt-Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dnie.Piec ok.30-35 min. w 175*. Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
nasączenie-Dżem wymieszać z zagotowaną, gorąca wodą. Połową nasączyć blat biszkoptu w tortownicy.
krem 1-Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć resztą dżemu. Jasny krem zrobić, tak jak ciemny. Wyłożyć na biszkopty w tortownicy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce, kilka godzin.Po ostudzeniu zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze.
tynk- Białą czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z mlekiem i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z pudrem, potem czekoladą. Posmarować cały tort i schłodzić w lodówce.
masa cukrowa-Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia.Przesiać cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do jednej części cukru pudru i zacząć mieszać łyżką. Zgarniać stopniowo drugą część cukru pudru, dodać kilka kropli olejku.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna. Masę podzielić na pół a jedną na kilka części i zafarbować. Wyrabiać masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje podgrzać kilka sekund w mikrofalówce.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Połowę nie zabarwionej masy, rozwałkować, podsypując pudrem cukrem.
Przenieść na tort,ugładzić i krawędzie z nadmiaru masy obciąć. Na krawędziach, przykleić pasek z masy cukrowej.To były moje początki z tą masą i wyszło średnio.
Z kolorowej masy formować róże i listki. Zrobić kilka dni wcześniej i przetrzymywać w lodówce aż do dekorowania.
Sklejać gotowym,kremem dekoracyjnym białym z tubki, albo gęstym lukrem.Tort przechowywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.