Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
biszkopt wyszedł dość wysoki więc przekroiłam na 4 część. Tort wyszedł bardzo smaczny i jak to bywa z tortami z każdym dniem był smaczniejszy, więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej a biszkopt jak i krem kokosowy możemy przygotować dzień przed składaniem tortu...
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Składniki
biszkopt budyniowy: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
krem jagodowy: jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i jagody. Wszystko delikatnie mieszamy.
krem kokosowy: obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką.
Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączmy, przekładamy kremami, dowolnie dekorujemy i wkładamy na co najmniej noc do lodówki...