Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na koralowe gody z dekoracją z żywymi różami. Tort z kremem orzechowym i jagodowym. Tort z czerwonym drip-cake i dekoracją z mleka w proszku. Tort zrobiłam na jubileusz w rodzinie.
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 6
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 25
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 6
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 25
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Górny blat biszkoptowy, obrócić górą do dołu i włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową frużeliny z wiśniami.
krem orzechowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę,serki i jogurt, ubić z fiksem. Dodać krem i ubić, potem dolewać letnią żelatynę i ubić ale krótko. Wsypać pokrojone czekoladki w drobną kostkę i wymieszać. Zaraz wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
krem jagodowy-Postąpić jak z pierwszym i wyłożyć do tortownicy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Tort ułożyć na paterze.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypywać w proszku. Posmarować cały tort. Można podzielić na dwa etapy. Najpierw posmarować cienko, schłodzić potem dokładniej i znowu schłodzić.
polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.W foremkach silikonowych odcisnąć wzory. Niektóre można pomalować. Łodyżki róż zabezpieczyć folią aluminiową, żeby sok nie spłynął do tortu. Tort udekorować w/g własnego gustu.
Kroić ostrym i ciepłym nożem.