Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy... dla Mężulka, który uwielbia wszystko z kokosem.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 695
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 695
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Ciasto: Gorzką czekoladę utrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do lodówki, aby się nie topiła. Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać dwa rodzaje mąki, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać startą czekoladę i jeszcze raz wszystko delikatnie zamieszać. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wysypaną bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 minut. Dla pewności sprawdzić patyczkiem czy jest dobry, jeżeli patyczek będzie jeszcze wilgotny należy biszkopt dopiec. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, przekroić poziomo. Mamy mieć dwa krążki, więc krojenie nie jest w tym przypadku takie trudne. :)
Krem (masa) do przełożenia biszkoptu: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Żółtka rozbełtać z 2-3 łyżkami wina. Resztę białego wina, z dodatkiem cukru, zagotować. Zdjąć z palnika, wlać zawiesinę z żółtek. Całość energicznie zamieszać i na wolnym ogniu ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać żelatynę, zamieszać. Masę pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubić, jej część (kilka łyżek) odłożyć do posmarowania wierzchu i boków tortu. Do reszty dodać pokrojone na drobne kawałki ananasy, wymieszać. Gdy krem jajeczny będzie zimny połączyć go ze śmietanką z ananasami. Masę schłodzić przez chwilę w lodówce. Następnie wyłożyć na biszkopt, rozsmarować równomiernie, przykryć drugim krążkiem ciasta. Tort wstawić na pół godziny do lodówki (masa musi stężeć). Po tym czasie posmarować wierzch i boki tortu odłożoną wcześniej śmietanką, obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)