Dzisiaj przedstawiam Wam tort komunijny, który zrobiłam dla Tomka. Tomek i rodzice bardzo zadowoleni, a torcik pyszny o smaku śmietankowo -serowym.
Tort komunijny
Składniki
- Biszkopt;
- jajka 9 szt,
- cukier 1 szkl,
- mąka pszenna 1,5 szkl,
- mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
- Poncz;
- woda ciepła 1/2 szkl,
- cukier 3 łyżki ,
- sok z 1/2 cytryny
- Krem śmietankowy gotowy 1 op,
- mleko 300 ml,
- Krem śmietankowo - serowy;
- śmietana kremówka 30 % - 1,200 ml,
- serek mascarpone 500 g,
- cukier puder 4 - 5 łyżek,
- śmietan fix 3 op,
- Dodatkowo;
- wiórki kokosowe 100 g,
- konfitura wiśniowa około 400 g,
- perełki cukrowe srebrne,
- ozdoby z masy cukrowej,
Składniki
- Biszkopt;
- jajka 9 szt,
- cukier 1 szkl,
- mąka pszenna 1,5 szkl,
- mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
- Poncz;
- woda ciepła 1/2 szkl,
- cukier 3 łyżki ,
- sok z 1/2 cytryny
- Krem śmietankowy gotowy 1 op,
- mleko 300 ml,
- Krem śmietankowo - serowy;
- śmietana kremówka 30 % - 1,200 ml,
- serek mascarpone 500 g,
- cukier puder 4 - 5 łyżek,
- śmietan fix 3 op,
- Dodatkowo;
- wiórki kokosowe 100 g,
- konfitura wiśniowa około 400 g,
- perełki cukrowe srebrne,
- ozdoby z masy cukrowej,

Potrzebne przybory kuchenne
mikser, blaszka, papier do pieczenia, nóż, silikonowa łopatka,
Etapy przygotowania
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do masy drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 -45 minut a najlepiej do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić a następnie przekroić na 3 blaty. Poncz; Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu. Krem śmietankowo - serowy: Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z pozostałą śmietaną. Składanie tortu; Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo -serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo. Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać). Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę za pomocą nitki. Z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka. Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu. Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty) oraz udekorować kremem śmietankowo - serowym i cukrowymi perełkami.(jak widać na torcie). Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.

Torcik gotowy.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 17

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 15

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65182

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 755

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 106
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 17

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 15

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65182

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 755

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 106



Składniki
- Biszkopt;
- jajka 9 szt,
- cukier 1 szkl,
- mąka pszenna 1,5 szkl,
- mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
- Poncz;
- woda ciepła 1/2 szkl,
- cukier 3 łyżki ,
- sok z 1/2 cytryny
- Krem śmietankowy gotowy 1 op,
- mleko 300 ml,
- Krem śmietankowo - serowy;
- śmietana kremówka 30 % - 1,200 ml,
- serek mascarpone 500 g,
- cukier puder 4 - 5 łyżek,
- śmietan fix 3 op,
- Dodatkowo;
- wiórki kokosowe 100 g,
- konfitura wiśniowa około 400 g,
- perełki cukrowe srebrne,
- ozdoby z masy cukrowej,
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do masy drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 -45 minut a najlepiej do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić a następnie przekroić na 3 blaty. Poncz; Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu. Krem śmietankowo - serowy: Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z pozostałą śmietaną. Składanie tortu; Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo -serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo. Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać). Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę za pomocą nitki. Z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka. Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu. Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty) oraz udekorować kremem śmietankowo - serowym i cukrowymi perełkami.(jak widać na torcie). Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Torcik gotowy.
Musi być pyszna :)
Przepysznie wygląda 👍
Super, ja wszystkie te babeczki uwielbiam.