Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny tort, troszkę inny, słodki i pyszny .
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 597
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 270
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 72
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 597
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 270
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 72
Składniki
Ciasto czekoladowe: Ubić białka na pianę (z dodatkiem soli), pod koniec dodać stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Ubić na puszystą masę. Do dobrze ubitej piany dodać przesiane: obie mąki, proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie mieszając połączyć składniki na jednolitą masę. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26cm i piec około 60 min w temperaturze 170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem grysikowy:Zagotować mleko, z cukrem. Wsypać na gotujące się mleko grysik (kaszę mannę) i ciągle mieszając gotować przez około 5 min, aż masa stanie się gęsta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego grysik, ciągle miksując, do uzyskania jednolitej masy. Można dodać kilka łyżek wódki,spirytusu - ale to nie jest konieczne.
Krem cd: śmietankę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać do kremu grysikowego i dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Na końcu do kremu dodać posiekane orzechy i czekoladę. (zanim dodałam odłożyłam 1/4 kremu żeby wysmarować nim wierzch i boki)
Składanie tortu: blat czekoladowy, nasączenie, połowa kremu grysikowego z dodatkami, blat czekoladowy, nasączenie, reszta kremu grysikowego z dodatkami. Wierzch i boki wysmarowałam kremem grysikowym bez dodatków.
Ozdoby: każdą z galaretek rozpuściłam w gorącej wodzie (w nieco mniejszej ilości niż była podana na opakowaniu). Przelałam każdą do osobnych pojemniczków i odstawiłam do całkowitego zastygnięcia. Zimne i mocno stężałe galaretki pokroiłam w kostkę i ułożyłam na torcie, lekko dociskając. Czekoladowe trójkąty: rozpuścić dwie tabliczki czekolady, ostudzić troszkę. Szklaną deskę do krojenia (lub kafelek itp) wsadzić do zamrażarki. Po schłodzeniu wyjąć wylać na deskę 2-3 łyżki czekolady, rozsmarować nożem, tak aby się zrobił mniej więcej prostokąt, pociąć na trójkąty ''''ściągnąć'''' zastygnięte kawałki czekolady z deski nożem i przykleić do tortu. Oblepić tort dookoła. Można zrobić mniejsze trójkąciki i powbijać w wierzch tortu, pomiędzy kostki galaretki. Tort przechowywać w lodówce. SMACZNEGO :)
Pomysł na czekoladową dekorację z programu Pani B. Sikoń z kuchnia.tv. Inspiracje: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/biszkopt-kakaowy-czekoladowy.html , wielkiezarcie.com
PS> Ciasto dość efektownie wygląda. Dobrzej zrobić je dzień wcześniej, albo kilka godzin, żeby wszystkie smaki sie przegryzły a ono nabrało wilgotności i delikatności. Podawać w temperaturze pokojowej- wtedy krem grysikowy najlepiej smakuje. Kroi się niezbyt łatwo, ale warto :)