Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy na 18 lat. Tort w kształcie koszuli z różą. Tort pokryty masą z mleka w proszku. Tort z 4 różnymi biszkoptami budyniowymi. Tort z 3 różnymi kremami z mascarpone. Tort zrobiłam na imprezę młodzieżową na sali, dla mojego wnuka.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 99
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 268
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2801
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 99
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 268
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2801
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Następne upiec tak samo,dodając inne budynie i dodatki. Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
Biszkopt waniliowy, włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami. Nasączyć częścią soku z brzoskwiń, wymieszanego z konfiturą.
1. krem z brzoskwiniami- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkami, potem dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie w kostkę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem z tartą czekoladą,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią soku.
2.krem truflowy-150 g. czekoladek rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić z godzinę w lodówce, można i całą noc. Następnie postąpić jak z 1 kremem. Po żelatynie dodać pokrojone w kostkę 150 g. czekoladek. Wymieszać krótko i wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
Przykryć następnym biszkoptem z kolorową posypką i nasączyć go.
3. krem stracciatello z truskawkami- Postąpić jak z kremem 1 z tym że, na koniec wmieszać pokrojone truskawki. Wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
Na górę przykryć ostatnim biszkoptem czekoladowym, do "góry nogami". Można delikatnie nasączyć, ale to nie konieczne. Po schłodzeniu będzie to spód tortu.Przełożony tort schłodzić kilka godzin albo i całą noc.
Po schłodzeniu tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować, wygładzić i schłodzić.
obłożenie--Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem, rozwałkować na duży płat ok.70x60. Przykryć tort. (Ja przeniosłam za pomocą papierowej tuby). Wygładzić najpierw górę tortu, potem boki. Rogi można obciąć nożyczkami i boki przykleić odrobiną wody.
Dół obciąć nożem. Na ten dół, zrobić cienki wałek z masy i obłożyć tort w koło. Na nim zrobić ozdobny szlaczek.
Na dekoracje, narysować sobie szablony na papierze i wyciąć.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej i przechować w lodówce.(Jedną masę zrobiłam wcześniej, na dekoracje. Potem na pokrycie, zrobiłam na świeżo. Starej nie można by było tak rozwałkować.). Zafarbować odpowiednie ilości masy na potrzebne kolory. Przetrzymywać w woreczkach foliowych.
Z białej masy wyciąć kołnierz.
Zaraz uformować kołnierz, podkładając pasek tektury a pod końce zwinięte kawałki ręcznika papierowego.
Powycinać resztę elementów koszuli. Z czarnej zrobić muszkę, podkładając kawałki zwiniętego ręcznika papierowego. Z czarnej też zrobić guziki i metki. Na metkach przykleić literki i cyferki, które następnie pomalować na złoto.
róża- Czerwoną masę, rozwałkować i powycinać kółeczka. Za pomocą łyżki, ruchem okrężnym, rozpłaszczyć boki kółeczek.
Za pomocą odrobiny wody, sklejać płatek za płatkiem, wywijając boki.
Z zielonej masy zrobić liście i łodygi.
Udekorować tort i przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.