Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na tort krówkowy z bananami i czarną porzeczką, czyli troszkę rozpusty na koniec weekendu. Moim zdaniem, to dobra okazja :). Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 460
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 119
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 280
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 330
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 460
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 119
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 280
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 330
Składniki
Biszkopt: • Nastawimy piekarnik na 170° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka) • Tortownice o średnicy 25 cm smarujemy masłem i lekko obsypujemy bułką tartą • Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy na sztywną pianę • Do ubitej piany dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając aż piana będzie błyszcząca • Następnie powoli dodajemy żółtka ciągle ubijając mikserem • Mąkę łączymy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy wciąż miksując na niskich obrotach • Masę przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 170° stopni na środkowym ruszcie przez 35 minut • Po upieczeniu biszkopt obracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia, kiedy już ostygnie przecinamy na 3 części
Składanie: • Serek mascarpone łączymy razem z masą krówkową i ubijamy przez kilka minut • Banany kroimy na plasterki • Spód tortu smarujemy lekko masą a następnie układamy na nim warstwę bananów • Następnie banany skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy obficie masą krówkową i przykrywamy biszkoptem • Kolejny poziom smarujemy powidłami z porzeczki i obkładamy resztą kremu • Całość przykrywamy ostatnim blatem i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę • Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubijamy razem z cukrem waniliowym aż będzie sztywna i ostawiamy do lodówki • Kiedy tort oraz masa śmietankowa już się schłodzi, obkładamy tort masą śmietankową a na koniec posypujemy kawałkami czekolady • Tort ponownie wstawiamy do lodówki