Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z pysznym kremem.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1784
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 195
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1784
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 195
Składniki
Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy 30 cm.,z papierem do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok. 25 min.170*. Po przestygnięciu, kroimy na 3 placki.
krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Jogurt zmiksować z cukrem, ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na krążek biszkoptowy, przykryć następnym.Na niego wyłożyć resztę kremu i schłodzić w lodówce. (zdjęcia brak, bo 5 lat temu nie robiłam z etapów)
krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem suchą kawą (przesianą). Jogurt zmiksować z cukrem,potem ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na białą masę i przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.
obłozenie:Masło, mleko, cukier oraz pokruszoną chałwę rozpuścić na parze na jednolitą masę, mieszając. Posmarować cały tort. Startym wafelkiem obsypać, boki tortu.
Czekoladę rozpuścić na parze.Masło utrzeć z cukrem,potem letnią czekoladą Masę podzielić na dwie części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać. Zrobić rozetki, na przemian.Tort przechowywać w lodówce, kroić ostrym nożem.