Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leśny mech jest bardzo oryginalnym i pysznym, nie za słodkim tortem, który zawsze zachwyca gości. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku, który nie jest wyczuwalny w smaku! Dodajemy go do ciasta, aby uzyskać piękny zielony kolor i aby ciasto było delikatnie wilgotne.
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 316
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 237
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1559
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4197
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 210
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 316
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 237
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1559
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4197
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 210
Składniki
CIASTO: Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z nadmiaru wody. szpinak Skrapiamy szpinak sokiem z cytryny i używając blendera-rozdrabniamy, aż uzyskamy gęstą, zielona papkę. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie-nie przerywając pracy miksera-dodajemy olej. Gdy uzyskamy już gładką masę, przerywamy miksowanie. Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie używamy miksera do dokładnego połączenia wszystkich składników. Przerywamy miksowanie w momencie, gdy nasze ciasto będzie gładkie i puszyste-bez żadnych grudek. Dodajemy do ciasta zblenderowany szpinak i dokładnie, RĘCZNIE wszystko mieszamy. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max 23 cm.) i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół). Pieczemy na środkowej półce piekarnika, przez 60 min.(do tak zwanego suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika- odstawiamy do wystygnięcia, następnie za pomocą nożyka, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy ciasto z tortownicy.
KREM: Do serka mascarpone dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Za pomocą łyżki rozdrabniamy serek i łączymy składniki ze sobą. Dodajemy śmietanę. Bardzo ważne,aby była dobrze schłodzona! Mieszamy mikserem-aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Uważajmy, aby nie miksować za długo-bo wtedy zamiast kremu-możemy uzyskać coś w rodzaju zwarzonego masła :/. Do gotowego kremu dodajemy garść malin oraz garść pestek granatu i ręcznie mieszamy,aby rozprowadzić owoce w kremie.
PRZEKŁADANIE TORTU: Kroimy ciasto na trzy równe blaty. Górny blat skruszamy do miseczki.
Pierwszy blat umieszczamy na paterze. Nakładamy i rozprowadzamy na nim krem. Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy. Pozostałą ilość kremu rozprowadzamu po bokach i na wierzchu tortu.
Obkładamy tort skruszonym ciastem. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE: Układamy owoce na wierzchu tortu. Nadmiarem pestek z granata dekorujemy podstawę tortu-układając je na paterze dookoła ciasta… …i pyszny tort jest gotowy!
SMACZNEGO !!!