Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis to letni hit! Tort z domowych kawowych lodów, bezy i kwaśnego dżemu jeżynowego. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Składniki
Lody: Mleko mieszamy z kawą i lekko podgrzewamy. Kawa musi się zupełnie rozpuścić. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzone mleko z kawą. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do pojemnika (może być po kupnych lodach) i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut wyciągamy i mieszamy, aby mroziły się równomiernie. Lody powinny być lekko gęste kiedy będziemy z nich robić tort. U mnie po 6 mieszaniach było dobre do dalszej obróbki.
Tort robimy w tortownicy lub pojemniku, który można przechowywać w zamrażarce. Forma silikonowa też powinna się sprawdzić. Ja użyłam tortownicy 24cm. Tortownicę lub pojemnik wykładamy grubą folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, a na nie wylewamy połowę masy lodowej. Teraz układamy blaty bezowe. Ja wykorzystałam połamane blaty. Można użyć także mniejszych bezików. Na bezę wykładamy dżem, pozostałą masę lodową i znów bezę. Całość wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Tort wyjmujemy na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.