Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne lody truskawkowe, które zrobiłam w formie tortu lodowego. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakował, a szczególnie dzieciom, więc polecam wypróbować przepis.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9775
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9775
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Składniki
Dokładnie umyte o oczyszczone z szypułek truskawki rozdrabniam blenderem i przecieram na sitku do rondelka (przecieram aby pozbyć się nasionek). Następnie do truskawek dodaję cukier, żółtka i dokładnie mieszam. Dodaję masło, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam masło i cukier, truskawek nie zagotowuję tylko podgrzewam. Tak przygotowane truskawki odstawiam do wystudzenia, rondelek można wstawić do zimnej wody aby przyśpieszyć studzenie, a podczas studzenia od czasu do czasu mieszam.
Przygotowanie foremki: Z wafla wycinam krążek na spód foremki, foremkę wykładam papierem do pieczenia i kładę na spód wafel.
Przygotowanie lodów: Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i wstępnie ubijam, gdy jest prawej ubita dodaję mleko skondensowane i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby śmietanka była dobrze napowietrzona i ubita. Do drugiej miski przelewam zimne truskawki i przez chwilę miksuję, żeby się spieniły. Następnie dodaję około 1/3 ubitej śmietanki i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane lody przelewam do foremki, na spód masę truskawkową a na górę nakładam masę śmietankową. Tort wstawiam do zamrażalnika do zamrożenia lodów. Ja schładzałem tort około 7-8 godzin. Tort lodowy jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa