Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na tort jest zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17317
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 132
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17317
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 132
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Składniki
Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Potem białka ubić z cukrem. Następnie nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku. Na koniec porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki. Każdy z nich nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny.
Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie odpowiedniej konsystencji.
Pierwszy placek ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć porcję śmietany, rozłożyć maliny i zakryć drugim plackiem. Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a także udekorować za pomocą dowolnej tylki. Na sam koniec wykończyć malinami i miętą. Tort chłodzić w lodówce około 3 godziny.