Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urodzinowy tort o smaku mango polany niesamowitą polewą mirror glaze.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 178
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 72
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 644
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 273
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 178
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 72
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 644
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 273
Składniki
Brownie: Masło rozpuść w garnuszku Jajko zmiksuj krótko z cukrem i szczyptą soli * Tylko ok. 3 min żeby jajko nie ubiło się na sztywno, a jedynie trochę „podbiło”, cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Można też użyć trzepaczki zamiast miksera. Do rozpuszczonego masła dodaj czekoladę, odstaw na kilka minut a potem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady Połącz obie masy Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia Przełóż do foremki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piecz ok. 18 min w piekarniku nagrzanym do 160°C
Chrupiąca pralina: Cukier wsyp do garnuszka i podgrzewaj do uzyskania bursztynowej barwy Wyłącz palnik i dodaj orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj aby karmel dokładnie pokrył orzechy Przełóż całość na papier do pieczenia i wstaw do lodówki do schłodzenia Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali Schłodzone orzechy w karmelu rozdrobnij w malakserze, w trakcie dodaj płatki kukurydziane * Całość powinna zostać rozdrobniona na małe kawałki, ale nie na pył, tak żeby w trakcie jedzenia były wyczuwane chrupiące drobinki. Rozdrobnione orzechy z płatkami wsyp do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj do dobrego połączenia Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia formując koło o średnicy 18 cm Wstaw do lodówki
Mus mango: Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, tylko tyle żeby woda przykryła żelatynę Pulpę z mango połącz z jogurtem greckim za pomocą trzepaczki Żelatynę rozpuść w mikrofali lub z dodatkiem dwóch łyżek śmietanki lub mleka na najmniejszym ogniu Dodaj żelatynę do musu z mango Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z łyżką cukru pudru, masa powinna być dobrze ubita ale nie całkiem na sztywno, powinna nadal mieć konsystencję pianki Połącz obie masy dodając śmietanę w 2 turach i mieszając delikatnie
Składanie tortu: Przygotuj rant o średnicy 20 cm * Na dno rantu naciągnięta powinna być folia spożywcza, tak aby nie było żadnych zmarszczek czy nierówności. Aby folia się nie przesuwała przyklei ją taśmą klejącą. Rant połóż na idealnie płaskiej powierzchni folią do dołu Na dno wyłóż połowę musu mango i dokładnie go wyrównaj Na to połóż chrupiącą pralinę starając się zachować płaski poziom Na pralinę wyłóż drugą połowę musu mango i wyrównaj Na wierzchu tortu połóż brownie odwracając je do góry nogami, tak aby bardziej płaska powierzchnia była u góry Brownie lekko przyciśnij zanurzając je w musie mango, ale tak aby wystawało ok. 2 mm powyżej Rant przykryj folią spożywczą i włóż gotowy tort do lodówki na godzinę a potem do zamrażalnika na całą noc
Polewa lustrzana mirror glaze: W garnuszku umieść wodę, cukier oraz mleko skondensowane, doprowadź do zagotowania W międzyczasie żelatynę zalej niewielką ilością wody, tak aby tylko przykrywała żelatynę Pod gotującym się płynem wyłącz palnik i dodaj napęczniałą żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia Do miski połam 300 g białej czekolady i zalej ją gorącym płynem Odstaw na kilka minut a następnie za pomocą blendera wszystko rozdrobnij i wymieszaj do powstania jednorodnej konsystencji * Blender trzymaj blisko dna miski starając się nie poruszać go góra-dół, aby nie powodować powstawania dużej ilości pęcherzyków powietrza. Zblendowaną masę przelej przez sito, aby pozbyć się nierozmieszanych resztek i ewentualnych bąbelków powietrza W tym momencie wyjmij z zamrażalnika tort, postaw na słoiku lub puszce stroną brownie do dołu Następnie ściągnij rant: żeby to zrobić użyj suszarki do włosów i ogrzej rant z każdej strony Następnie pociągnij rant zdecydowanym ruchem w dół, jeśli napotkasz opór ogrzej jeszcze trochę boki rantu W tym momencie możesz wygładzić ewentualne nierówności na krawędzi tortu za pomocą dłoni Przełóż tort na podkładkę i włóż jeszcze na chwilę do zamrażarki Teraz możesz zabarwić polewę na wybrany kolor * Polecam użycie barwników w żelu, łatwiej jest je rozmieszać w czekoladowej polewie. Jeśli użyjesz barwników w proszku i ciężko je będzie rozpuścić, możesz użyć blendera, starając się aby masa się nie napowietrzyła. Dla pewności możesz ponownie przelać polewę przez sito. Ja podzieliłam masę na trzy części dwie mniejsze i jedną większą Zabarwiłam je na różne odcienie koloru żółtego, a następnie wszystko przelałam do jednego naczynia, za pomocą którego wylewałam mirror glaze Przed wylaniem polewy upewnij się że ma ona odpowiednią temperaturę, powinna być w temperaturze ciała, czyli po dotknięciu nie możesz odczuwać ani ciepła ani zimna Przygotuj stanowisko do wylewania mirror glaze potrzebujesz puszkę np. z ananasem lub szeroki słoik z płaską dużą nakrętką, ustaw go w naczyniu do którego będzie ściekał nadmiar polewy, może to być blaszka od piekarnika lub dosyć głęboki talerz, ważne żeby jego średnica była większa niż średnica tortu jeśli masz talerz lub paterę obrotową ustaw ją na samym dole, ułatwi ona wylewanie polewy i nie trzeba będzie się gimnastykować Wyjmij tort z zamrażalniku i ustaw go na przygotowanym stanowisku Wylej polewę oblewając najpierw brzegi tortu, a później jego środek Poczekaj aż nadmiar polewy spłynie Zwisające sople zawiń za pomocą noża lub szpatułki do środka tortu Możesz udekorować wierzch tortu, polecam stosowanie dekoracji minimalistycznych do tego rodzaju tortu Tort trzeba ponownie przełożyć na podstawkę, najlepiej posłużyć się w tym celu dwoma narzędziami: długim i sztywnym nożem oraz szpatułką, oprzyj najpierw jeden brzeg tortu na podstawce, a następnie wysuwając powoli powyższe narzędzia, połóż tort całkiem na płasko Tort trzeba wstawić do lodówki na min 6 godzin żeby się rozmroził