Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwałam ten tort Marzenie, bo sama go skomponowałam, ułożyłam i wymarzyłam :-) Nieskromnie mówiąc jest to jeden z najlepszych pod względem smaku tortów, jakie jadłam w życiu! A teraz podaję Wam przepis na tacy. Koniecznie wypróbujcie! Tort nie jest trudny w przygotowaniu, a jest bardzo efektowny, no i baaaardzo czekoladowy i smaczny!
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 24
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2647
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 132
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 24
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2647
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 132
Składniki
Potrzebujemy tortownicę o średnicy 16-20 cm. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na trzy blaty.
Krem z białej czekolady: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty. Krem z gorzkiej czekolady: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy w formie, wykładamy na niego cały krem z białej czekolady i przykrywamy drugim blatem ciasta. Masę marcepanową wałkujemy lub spłaszczamy w dłoni i układamy na blacie ciasta, przykrywamy 1/3 kremu z gorzkiej czekolady. Trzeci blat ciasta smarujemy dżemem i układamy go na kremie tak, aby dżem był pod spodem. Częścią kremu z gorzkiej czekolady smarujemy wierzch ciasta (zostawiamy krem na posmarowanie boków ciasta). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, następnie delikatnie wyciągamy z formy i pozostałym kremem smarujemy boki ciasta i ponownie chłodzimy.
Polewa: czekoladę przekładamy z mlekiem i olejem do garnuszka i roztapiamy. Opcjonalnie dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i polewamy wierzch tortu pozwalając nadmiarowi czekolady na swobodne spłynięcie po bokach tortu. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.