Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 883
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2842
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14612
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 883
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2842
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14612
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączyć, najlepiej przy pomocy szpatułki. Formę wysmarować masłem. Przełożyć do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Ciasto wystudzić i podzielić na trzy blaty. Poncz - w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać sok z cytryny. Do wystudzonego, zimnego ponczu dodać alkohol. Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Dodać żółtka i śmietanę, a także sok z cytryny i amaretto. Krem musi być gładki. Spodni blat nasączyć ponczem i posmarować cieniutko dżemem brzoskwiniowym. Nałożyć krem i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem. Nałożyć krem i przykryć plackiem. Ostatni placek nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Schłodzić. Krem do dekoracji - masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo śmietanę, żółtko, sok z cytryny i amaretto. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu. Można użyć jeszcze do dekoracji całych migdałów. Migdały wcześniej zaparzyć i pozbawić skórki. Tort dobrze schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego.