Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączyć, najlepiej przy pomocy szpatułki. Formę wysmarować masłem. Przełożyć do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Ciasto wystudzić i podzielić na trzy blaty. Poncz - w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać sok z cytryny. Do wystudzonego, zimnego ponczu dodać alkohol. Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Dodać żółtka i śmietanę, a także sok z cytryny i amaretto. Krem musi być gładki. Spodni blat nasączyć ponczem i posmarować cieniutko dżemem brzoskwiniowym. Nałożyć krem i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem. Nałożyć krem i przykryć plackiem. Ostatni placek nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Schłodzić. Krem do dekoracji - masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo śmietanę, żółtko, sok z cytryny i amaretto. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu. Można użyć jeszcze do dekoracji całych migdałów. Migdały wcześniej zaparzyć i pozbawić skórki. Tort dobrze schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego.