Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny i smaczny...
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 522
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16785
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 505
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 522
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16785
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 505
Składniki
żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku. następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać. białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową. ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180stC przez ok 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół. żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić ją i przestudzić. Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym., następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz paroma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy jak motyl. wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy... odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.