Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może tym tortem zainspiruje osoby poszukujące pomysłu na tort na chrzciny. Dla dziewczynki robimy wykończenie różowe. Mam nadzieję, że goście byli zadowoleni i tort smakował. Jako, że tort był robiony na zamówienie nie pokażę Wam zdjęcia w przekroju.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 382
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 120
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 108
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 66
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2672
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 382
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 120
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 108
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 66
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2672
Składniki
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką. Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry. Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku. Piana będzie puszysta i delikatna. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą. Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
OWOCE : Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i także pokroić je na kawałki, sok przyda się do nasączenia biszkoptu. Kiwi obrać i też pokroić tak jak truskawki i kiwi.
MASA BIAŁA : Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać. W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascarpone.
Przełożenie : Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody. Na placku rozsmarować dżem. Na dżemie wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców. Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć. Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce. Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć. Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną i oprószyć z bardzo dużej odległości górę tortu barwnikiem ( uzyskamy delikatne kropeczki na jasnym tle ). Tort wstawić do lodówki i zabrać się do zrobienia śmietany niebieskiej.
MASA NIEBIESKA I WYKOŃCZENIE TORTU: Śmietanę niebieską przygotować tak jak biała, ale należy dodać w trakcie ubijania barwnik spożywczy. Gdy śmietana jest gotowa wyjąć tort z lodówki i za pomocą odpowiednich tylek i rękawa cukierniczego udekorować boki i górę tortu. Na koniec zrobić napis i ułożyć margarytki i listki ( jeśli nie chcemy aby kwiatki zmiękły można umieścić je na torcie przed podaniem ). Tort schłodzić.