Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją do zrobienia tego tortu, były rolady biszkoptowe z wzorkami. Tutaj wzorkami są buty korki i rękawice bramkarskie.Tort zrobiłam dla moich wnuków, zapalonych piłkarzy. Tort nadziałam ulubionym kremem moich wnuków,mlecznym z Oreo.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia. Odwrócić i dokładnie jeszcze natłuścić, tu będą malowane wzorki..
masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką i białkiem.
Masę podzielić do kilku miseczek.
Każdą masę w miseczce, zafarbować jadalną farbką. (Tutaj była czerwona a wyszła różowa. Była pomarańczowa, żółta, fioletowa, niebieska i zielona. Z czarną farbką wyszła granatowa.)
Przygotować rożki papierowe w które powkładać masy. Dobrze rożki zawinąć i zabezpieczyć.Końcówki rożków minimalnie obciąć i nanieść odpowiednimi kolorami na wzorki. Wykałaczką rozprowadzić.
Delikatnie potrząsnąć tortownicą 27 cm. i blaszką 30x40 cm.i schłodzić w lodówce.
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Teraz wyjąć tortownicę z lodówki i delikatnie wylać "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.
Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i delikatnie papier. Odstawić do przestygnięcia.
Z biszkoptem w blaszce, postąpić identycznie z tym że piec krócej z 15-17 min. bo biszkopt niższy.Zależy jak nasz piekarnik piecze, bo każdy piecze inaczej.
Biszkopt w tortownicy, przekroić na dwa blaty. Ten spodni obciąć 1 cm.po krawędzi. Biszkopt z blaszki, przekroić na dwa pasy, obcinając znacznie górne i dolne krawędzi. Ja za mało obcięłam, potem w tortownicy obcinałam, bo tort byłby za wysoki.
Dwoma pasami biszkoptu, obłożyć środek tortownicy a spód z obciętego biszkoptu z tortownicy.Tortownicę wpierw wyżej zabezpieczyć.
krem mleczny-Najpierw posiekać czekoladę i ciasteczka.Obcięte boki biszkoptu porwać na kawałeczki.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać posiekaną czekoladę, ciastka i porwany biszkopt. Wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Wyłożyć do tortownicy i wyrównać.
Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort na paterę.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.