Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem japońskim, trzema kremami, tynkiem i dripem. Tort udekorowany rożkami waflowymi i truskawkami w kolorowej polewie czekoladowej. Robiłam takie dwa torty dla moich wnuków na ich święto.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Składniki
ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch. Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym stopniowo cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.
Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożoną papierem tylko na dole. Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą. Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
Spodni blat, ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej.
krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i nutellą. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
owoce-Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Porozkładać na kremie.
krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że startą czekoladę wmieszać łopatką na sam koniec. Wyłożyć na truskawki i wyrównać.
krem 3-Postąpić jak z 1 kremem i wyłożyć do tortownicy na już zastygły krem 2.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przełożyć na paterę.Odwracając tort do "góry nogami". Góra będzie równiejsza.
tynk-Zmiksować miękkie masło z miękką masą na puch. Posmarować cały tort i wyrównać.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, dodać barwnik i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
dekoracje-Najpierw rozpuścić polewę ze śmietanką nad parą.Rozdzielić do 4 szklanek a 3 zafarbować.
. Na białą polewę nalać troszku kolorowej. Truskawki nabijać na widelec i maczać w szklance. Drugim widelcem zdejmować truskawki i odkładać do zastygnięcia.
Zafarbować różnymi kolorami resztę truskawek. Zaraz każdą posypać posypką. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Udekorować tort rożkami, truskawkami i borówką amerykańską. Ja robiłam jednocześnie dwa takie same torty.
Kroić ostrym i ciepłym nożem.